Kruidensiropen en -gelei

Vlierbloesemsiroop

 

Ingrediënten en materiaal:

- Gesteriliseerde glazen bokaal van 2 liter

- 22-30 vlierbloesemschermen (geplukt op een 'goede, gezonde plek')

 -2 bio-citroenen

- ongeraffineerde rietsuiker

- ev. zakje vanillesuiker

 

Voorbereiding:

Haal de insecten weg uit de vlierbloesemschermen. We wassen de schermen niet, anders gaat het stuifmeel verloren.

Vul de gesteriliseerde bokaal losjes met de vlierbloesemschermen. 

Snijd de bio-citroenen in schrijven en voeg deze toe in de glazen bokaal. 

Vul de bokaal tot boven met koud water.

Laat gedurende 24u trekken (max. 48u). Dit mag in de zon zodat het zachtjes opgewarmd wordt.

Zeef het mengsel door een neteldoek en vang op in een maatbeker.

 

Bereidingswijze:

Meet de gezeefde vloeistof in de maatbeker. Weeg de suiker af.

Gebruik een verhouding van 1 op 1: dus bv. 400ml vocht is 400g suiker dat je nodig hebt.

Dus bv. 500 ml sap is 500 gr ongeraffineerde rietsuiker.

Doe het sap in een kookpot en voeg de suiker toe. Breng tot het kookpunt. Schuim regelmatig het schuim weg.

Wil je de vlierbloesemsiroop om medicinale redenen gebruiken, haal dan de siroop van het vuur als het kookpunt bereikt is.

Op deze manier worden warmtegevoelige inhoudsstoffen beter behouden.

Maak je de siroop voor culinair gebruik, dan kan je het 5-10 minuten laten doorkoken.  De siroop zal een beetje dikker worden, maar ook zoeter.

Giet de siroop direct in steriele glazen flessen en sluit onmiddellijk af.

Na opening, beperkt houdbaar in de koelkast.

 

Variant:

- Wil je minder zoete siroop? Dat kan! Gebruik dan verhouding 1:2. Dus bij 500ml sap gebruik je slechts 250g suiker.

Let op: je siroop is door het lagere suikergehalte minder lang houdbaar.

- Je kan ook kiezen voor limoen i.p.v. citroen.  

 

Culinair gebruik:

lekker bij vanilleijs, pannenkoeken, in beslag, in pudding,...

- lekkere drankjes: leng aan met spuitwater voor limonade of voeg prosecco toe voor een cocktail ‘hugo’.

Magnoliasiroop

 

Magnolia... een prachtige boom met honingzoete bloemen... Uit fossielen blijkt dat dit één van de oudste bomen ter wereld is.

Wacht niet te lang met plukken, want deze magnifieke bloemen staan maar kort in bloei.

 

Ingrediënten:

- verse Magnoliabloemen (al gedeeltelijk open, maar zonder bruine vlekken op de blaadjes)

- (bij voorkeur ongeraffineerde riet)suiker

- ev. beetje vers citroensap

 

Bereidingswijze:

- Was de vers geplukte bloemen niet, maar vul onmiddellijk een gesteriliseerde glazen weckpot met de magnoliabloemen. Vul aan met warm water (80°C) en eventueel een beetje vers citroensap.

- Laat 12 - 24u trekken.

- Zeef de bloemen er uit door de vloeistof door een neteldoek te gieten.

- Weeg af. Voor elke 100ml kan je 50-100g suiker nemen. Bij verhouding 1:1 is de siroop gezonder (minder suiker), maar minder lang houdbaar.

- Doe de vloeistof samen met de suiker in een kookpot en breng zachtjes aan de kook.

- Om het behoud van de inhoudsstoffen te garanderen, laten we het maar 1 à 3 minuutjes doorkoken en vullen we direct glazen flessen. Deze siroop is heel vloeibaar.

 

Culinair gebruik:

Deze bloemige doch frisse siroop, met een lichte gemberachtige toets kan je voor een speciale apertief toevoegen aan cava, proscecco, ...

Ook lekker in bruiswater, ev. met een schijfje gember en/of citroen.

Tenslotte is deze siroop lekker in desserten. Denk aan yoghurt/platte kaas, ijs, gele pudding, ... Ook kan je een scheutje toevoegen aan beslag van pannenkoeken, cake, ... Verwerk het in een crumble of in glazuur/botercrème/slagroom van taarten of koekjes, etc.

 

Medicinaal gebruik:

In de magnoliabloemen zitten magnoliol en honokiol. Deze stofjes werken kalmerend bij angst en stress. Bekend zijn de voedingssupplementen (meestal o.b.v. de schors) en de etherische olie (van de bloemen) ter versterking van het zenuwstelsel en omwille van de rustgevende werking. Het zou het cortisolniveau (stresshormonen) kunnen verlagen. Ook zijn er wetenschappelijke studies lopende over de ontstekingswerende werking, mogelijke anti-kankerwerking en vooral over de positieve effecten op het zenuwstelsel bij allerlei aandoeningen. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde zou het bijdragen tot een goede werking van de hersenen, een goede stimulans voor je immuunsysteem en wordt traditioneel ingezet bij rhinitis, verkoudheden, hooikoorts, astma,.. Magnolia is ten slotte bekend als een goede antioxidant.